1 pęczek białych lub zielonych szparagów,
4 pomidory,
8 plastrów wędzonego boczku,
½ cytryny,
½ cebuli,
cukier,
oliwa z oliwek,
kilka listków Bazylii,
sól , pieprz.
Sposób wykonania:
Szparagi oczyścić, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru i soku z ½ cytryny. Następnie zalać zimną wodą, schłodzić. Szparagi podzielić na cztery porcje. Każdą z nich owinąć w 2 plastry wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć szparagi na grillu i opiekać po kilka minut z każdej strony. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać, listki bazylii opłukać i oba składniki drobno posiekać. Warzywa wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i obficie skropić oliwą z oliwek. Świeże warzywa rozłożyć na talerzach. Gotowe szparagi zdjąć z rusztu i ułożyć na sałatce pomidorowej.