Szparagi w boczku

Składniki:

1 pęczek białych lub zielonych szparagów,

4 pomidory,

8 plastrów wędzonego boczku,

½ cytryny,

½ cebuli,

cukier,

oliwa z oliwek,

kilka listków Bazylii,

sól , pieprz.

Sposób wykonania:

Szparagi oczyścić, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem  odrobiny cukru i soku z ½ cytryny. Następnie zalać zimną wodą, schłodzić. Szparagi podzielić na cztery porcje. Każdą z nich owinąć w 2 plastry wędzonego boczku i spiąć wykałaczką. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć szparagi na grillu i opiekać po kilka minut z każdej strony. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę obrać, listki bazylii opłukać i oba składniki drobno posiekać. Warzywa wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i obficie skropić oliwą z oliwek. Świeże warzywa rozłożyć na talerzach. Gotowe szparagi zdjąć z rusztu i ułożyć na sałatce pomidorowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *