Składniki
1 pęczek zielonych szparagów,
8 paluszków krabowych z zalewy,
1 główka sałaty rzymskiej,
¼ główki radicchio,
8 jabłuszek kaparowych,
słodka mielona papryka,
sos:
2 łyżki majonezu, 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sosu worcester, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz,
Sposób wykonania:
Szparagi przetnij na pół, dolne części odrzuć (możesz ugotować z nich zupę lub je zamrozić). Wierzchołki ugotuj w lekko osolonej wodzie (wystarczy 3-4 minuty) i szybko zahartuj lodowatą wodą, aby przerwać proces gotowania. Paluszki krabowe potnij na grubsze plastry, posiekaj radicchio. Drobne liście sałaty rzymskiej ułóż w salaterkach, jabłuszka kaparowe pokrój na plasterki. Na liściach sałaty ułóż radicchio, szparagi, paluszki krabowe, i pokrojone jabłuszka kaparowe, oprósz słodką papryka. Przygotuj sos : wymieszaj majonez, jogurt, sosy i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem.