600 g ziemniaków,
3 łyżki oleju,
pęczek zielonych szparagów,
4 kawałki fileta z łososia (po ok. 140 g),
100 g pomidorków koktajlowych,
2 łyżki soku z cytryny,
garść liści bazylii,
sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, pokrój na połówki, lub ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do dużego naczynia żaroodpornego wlej olej, podgrzej, wrzuć ziemniaki. Piecz je przez ok. 20 minut, od czasu do czasu obracając. Dorzuć szparagi (odetnij twarde, zdrewniałe końcówki), osusz, oprósz solą, i pieprzem, umyj pomidorki. Włóż rybę i pomidory do ziemniaków i szparagów, skrop sokiem z cytryny, piecz przez 15 minut. Przed podaniem posyp liśćmi bazylii.