Łosoś ze szparagami

Składniki:

600 g ziemniaków,

3 łyżki oleju,

pęczek zielonych szparagów,

4 kawałki fileta z łososia (po ok. 140 g),

100 g pomidorków koktajlowych,

2 łyżki soku z cytryny,

garść liści bazylii,

sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz, pokrój na połówki, lub ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do dużego naczynia żaroodpornego wlej olej, podgrzej, wrzuć ziemniaki. Piecz je przez ok. 20 minut, od czasu do czasu obracając. Dorzuć szparagi  (odetnij twarde, zdrewniałe końcówki), osusz, oprósz solą, i pieprzem, umyj pomidorki. Włóż rybę i pomidory do ziemniaków i szparagów, skrop sokiem z cytryny, piecz przez 15 minut. Przed podaniem posyp liśćmi bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.