Sałatka ze szparagami i groszkiem

Składniki

Słoik szparagów konserwowych,

garść czarnych oliwek,

czerwona papryka,

marchewka,

puszka zielonego groszku,

2 łyżki kaparów,

2 ogórki kiszone,

1/3 pęczka natki,

łyżka jasnego octu winnego,

oliwa, łyżka oleju orzechowego,

cukier, sól, pieprz.

Sposób wykonania.

Marchewkę obrać, opłukać, blanszować 5 min w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone oraz oliwki osączyć, pokroić w plasterki. Kapary , groszek i szparagi osączyć z zalewy. Natkę umyć osuszyć, posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki. W occie winnym rozpuścić szczyptę soli, doprawić do smaku cukrem oraz pieprzem. Wlać łyżkę oleju orzechowego i 2 łyżki oliwy, mieszając aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem , ponownie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *