Słoik szparagów konserwowych,
garść czarnych oliwek,
czerwona papryka,
marchewka,
puszka zielonego groszku,
2 łyżki kaparów,
2 ogórki kiszone,
1/3 pęczka natki,
łyżka jasnego octu winnego,
oliwa, łyżka oleju orzechowego,
cukier, sól, pieprz.
Sposób wykonania.
Marchewkę obrać, opłukać, blanszować 5 min w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ogórki kiszone oraz oliwki osączyć, pokroić w plasterki. Kapary , groszek i szparagi osączyć z zalewy. Natkę umyć osuszyć, posiekać. Połączyć wszystkie składniki sałatki. W occie winnym rozpuścić szczyptę soli, doprawić do smaku cukrem oraz pieprzem. Wlać łyżkę oleju orzechowego i 2 łyżki oliwy, mieszając aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem , ponownie wymieszać.