Rag-out drobiowe ze szparagami

Składniki:

40 dag piersi kurczaka

1-2 łyżki oleju,1 kalarepka,

10 dag strączków groszku,

50 dag zielonych szparagów,

2 łyżki masła,

3 łyżki mąki,

200 ml śmietany kremówki ,

sól, pieprz, szczypta cukru,

½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,

1-2 łyżki soku pomarańczowego,

Sposób wykonania:

Mięso opłukać, osuszyć. W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć kurczaka, szybko obsmażyć z obu stron. Zalać 2 szklankami osolonej wody, przykryć, gotować 15 minut na niewielkim ogniu. Kalarepę obrać, pokroić w pół plasterki. Strączki groszku oczyścić, opłukać. Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końce . Pokroić na mniejsze kawałki, gotować 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru.

Piersi kurczaka osączyć z wywaru, przestudzić, pokroić na kawałki. Do tego samego płynu włożyć kalarepkę, gotować 12 minut. Po 8 minutach dodać strączki groszku. Gotowe warzywa osączyć, wywar zachować. Przygotować sos : masło stopić, zasmażyć z mąką . Cały czas mieszając, dodać śmietanę oraz wywar zgotowania kurczaka i jarzyn. Gotować aż lekko zgęstnieje. W gorącym sosie krótko podgrzać kurczaka i warzywa. Całość doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z pomarańczy. Przed podaniem można przybrać paseczkami skórki pomarańczowej  i ew. Ziarnami czerwonego pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *