Składniki
1 pęczek natki pietruszki
50 dag polędwiczek wieprzowych
8 plastrów chudej szynki
sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 250 ml bulionu warzywnego
po 50 dag białych i zielonych szparagów
szczypta cukru, 1 pomarańcza,
300 ml. gotowego sosu holenderskiego(hollandaise, np. Knorr)
Sposób wykonania
Natkę opłukać, podzielić na gałązki. Umyte mięso pokroić na 8 cienkich plastrów. Lekko rozbić tłuczkiem, na każdym ułożyć plaster szynki i kilka gałązek natki. Oprószyć solą i pieprzem, ciasno zwinąć, spiąć wykałaczką. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju ok. 5 minut.
Zalać bulionem, dusić ok. 10 minut . Gotowane roladki przełożyć na ogrzany talerz, przykryć folią. Szparagi umyć , odciąć drewniane końce . Białe szparagi wymagają obierania na całej długości w przypadku zielonych wystarczy usunąć skórkę z dolnej części. W dwóch wysokich garnkach zagotować osoloną wodę z dodatkiem cukru. Do wrzątku wkładać szparagi, białe gotować 15-20 minut, a zielone ok. 10 minut. Pomarańcze sparzyć, z połowy wycisnąć sok , resztę pokroić w plasterki wraz ze skórką. Sos przelać do rondelka, dolać sok z pomarańczy i 100 ml wywaru z gotowania białych szparagów. Podgrzać, podawać do szparagów i roladek.