Zupa krem ze szparagów

Składniki

1 kg szparagów,

1 ½ litra bulionu warzywnego,

½ łyżki mąki,

½ szklanki mleka,

żółtko, łyżka natki pietruszki,

5 łyżek śmietany,

cukier,

sól, biały i zielony pieprz.

Sposób wykonania:

Szparagi umyć, oczyścić, obrać.  Z połowy porcji odciąć główki i ugotować je oddzielnie w w niewielkiej ilości posolonej i posłodzonej wody. Pozostałe pędy szparagów ugotować w bulionie. Zmiksować i dodać z powrotem do wywaru. Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do wywaru i stale mieszając zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem i odrobiną wywaru. Wlać do gorącej zupy, wymieszać, nie gotować. Dodać ugotowane główki szparagów. Doprawić solą i pieprzem. Krem ze szparagów podawać posypany natką pietruszki i grubo zmielonym pieprzem. Zupę można podać również z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzankami lub kawałeczkami płatów wędzonego łososia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *