Ze szparagów rukoli i jaj

Składniki

4 jajka na twardo,

po słoiku białych i zielonych szparagów,

garść świeżych liści mniszka lub rukoli,

3-4 liście zielonej kędzierzawej sałaty,

Sos:

6 łyżek oliwy,

po 2 łyżki śmietany i soku cytrynowego ,

2 kopiate łyżki posiekanej natki pietruszki,

cukier, sól, pieprz.

Sposób wykonania:

Szparagi odcedzić z zalewy, kilka pokroić na kawałki, pozostałe pozostawić w całości. Jajka obrać pokroić na cząstki. Mlecz lub rukolę oraz sałatę starannie wypłukać, osuszyć. Strzępiaste liście sałaty  porwać wzdłuż na paski. Na talerzu dekoracyjnie ułożyć przygotowane składniki sałatki. Oliwę dokładnie wymieszać ze śmietaną i natką pietruszki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Polać sosem sałatę. Kto chce, może tę podstawową wersję sałatki wzbogacić pokrojoną w słupki szynką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *