Szparagi zapiekane

Składniki:

24 szparagi,
3 plastry szynki

śmietana,

50 g masła,

szklanka mleka,

100 g tartego żółtego sera,

łyżka mąki,

starta gałka muszkatołowa,

sól, pieprz natka.

Sposób wykonania

Szparagi obrać opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min.

Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos się zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, reszta masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką , układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *