24 szparagi,
3 plastry szynki
śmietana,
50 g masła,
szklanka mleka,
100 g tartego żółtego sera,
łyżka mąki,
starta gałka muszkatołowa,
sól, pieprz natka.
Sposób wykonania
Szparagi obrać opłukać. Związać w pęczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 15 min.
Połowę masła stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale mieszając, wlewać zimne zimne mleko, dodać pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos się zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, reszta masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki odsączonych szparagów owinąć szynką , układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.