2 jajka
5 łyżek
3 / 4 szklanki mleka
2/3 szklanki mąki
1 i ½ kg szparagów
10 dag szynki
olej
czerwona papryka
3 łyżki kaparów
pęczek szczypiorku
łyżka octu winnego
cukier
sól, pieprz
Sposób wykonania
Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z jajkami, mlekiem, mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut.
Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo małą kostkę. Kapary osączyć. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 2 łyżkami oleju.
Szynkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlewać po łyżeczce oleju, nakładać po łyżce szynki, wlewać porcje ciasta. W ten sposób usmażyć 8 naleśników.
Oczyszczone szparagi gotować 15 minut w posolonej i posłodzonej wodzie, osączyć, zawijać po kilka sztuk w gorące naleśniki i polewać paprykową marynatą.