Szparagi w naleśnikach

Składniki:

2 jajka

5 łyżek

3 / 4 szklanki mleka

2/3 szklanki mąki

1 i ½ kg szparagów

10 dag szynki

olej

czerwona papryka

3 łyżki kaparów

pęczek szczypiorku

łyżka octu winnego

cukier

sól, pieprz

Sposób wykonania

Masło rozpuścić, ostudzić. Wymieszać z jajkami, mlekiem, mąką i szczyptą soli, odstawić na 30 minut.

Paprykę oczyścić i pokroić w bardzo małą kostkę. Kapary osączyć. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z octem, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 2 łyżkami oleju.

Szynkę pokroić w kostkę. Na patelnię wlewać po łyżeczce oleju, nakładać po łyżce szynki, wlewać porcje ciasta. W ten sposób usmażyć 8 naleśników.

Oczyszczone szparagi gotować 15 minut w posolonej i posłodzonej wodzie, osączyć, zawijać po kilka sztuk w gorące naleśniki i polewać paprykową marynatą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *