Szparagi po japońsku

Składniki:

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

po pół łyżeczki soli i papryki

2 białka ,

50 dkg białych szparagów

50 dkg zielonych szparagów

szczypta cukru ,sól

40 dkg tuńczyka lub dorsza

skórka otarta z limetki

pieprz

1,5 l oleju do smażenia

kawałek imbiru (1 cm )

strąk chili

½ soku pomarańczowego

odrobina sambal o elek

łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Wymieszać szklankę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, sól i paprykę, dodać 150 ml zimnej wody. Ubić na sztywno białka i wmieszać do ciasta. Drobniutko posiekać imbir oraz chili, wsypać  do soku pomarańczowego i gotować 15 minut. Doprawić sos odrobiną sambal o elek. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w 5 łyżkach zimnej wody i wlej do sosu. Oczyścić i przepołowić szparagi. Gotować je ok. 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić na durszlaku, kawałki szparagów zanurz w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rybę natrzeć skórką z limetki posypać pieprzem i podawać ze szparagami i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *