1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po pół łyżeczki soli i papryki
2 białka ,
50 dkg białych szparagów
50 dkg zielonych szparagów
szczypta cukru ,sól
40 dkg tuńczyka lub dorsza
skórka otarta z limetki
pieprz
1,5 l oleju do smażenia
kawałek imbiru (1 cm )
strąk chili
½ soku pomarańczowego
odrobina sambal o elek
łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Wymieszać szklankę mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, sól i paprykę, dodać 150 ml zimnej wody. Ubić na sztywno białka i wmieszać do ciasta. Drobniutko posiekać imbir oraz chili, wsypać do soku pomarańczowego i gotować 15 minut. Doprawić sos odrobiną sambal o elek. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać w 5 łyżkach zimnej wody i wlej do sosu. Oczyścić i przepołowić szparagi. Gotować je ok. 7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić na durszlaku, kawałki szparagów zanurz w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rybę natrzeć skórką z limetki posypać pieprzem i podawać ze szparagami i sosem.