50 dkg makaronu penny
25 dkg Świerzych szparagów
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka soku z cytryny , suszona pokruszona papryka , 3 łyżki mąki kukurydzianej,
20 dkg oliwek bez pestek,
Sposób przyrządzania :
Szparagi dokładnie umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe dolne części łodyg. Resztę pociąć w 2,5 cm kawałki,ugotować w mikrofalówce lub łaźni parowej. Marchewkę umyć i obrać, pokroić w plastry, podobnie pokroić obraną cebulę. W dużym rondlu podgrzać oliwę i podusić na niej cebulę i marchew. Ugotować w osolonej wodzie makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Przygotować sos:
Zmiksować 1 szklankę wody z sokiem cytrynowym, czosnek, paprykę do smaku, szczyptę oregano i mąkę kukurydzianą. Do rondla z uduszoną cebulą i marchewką dodać szparagi, pokrojone oliwki i zmiksowane składniki sosu, gotować aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt wodnisty dodać rozprowadzonej w wodzie mąki, jeśli jest zbyt zawiesisty, dodać wody. Przyprawić do smaku. Do gotowego sosu dodać makaron i resztę oliwki, pogrzać mieszając, podawać.