Kurczak na szparagach

Składniki

2 filety z kurczaka,

pęczku szparagów zielonych,

żółty ser,

olej,

przyprawa carry,

papryka czerwona w proszku słodka,

sól, pieprz, bazylia.

Sposób wykonania:

Szparagi umyć, obrać dolną część, posmarować olejem  i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 7 minut. W tym czasie przygotować fileta z kurczaka. Umyć pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej dodać filet przyprawić solą, pieprzem, bazylią, przyprawą curry. Dusić 5 minut. Filety z kurczaka ułożyć na szparagach, robiąc porcje, paski filetów układać w poprzek. Na filety położyć plaster sera żółtego. Wszystko wstawić do piekarnika, kiedy ser się zarumieni danie jest gotowe. Podajemy z ryżem wcześniej przyrządzonym lub pieczonymi ziemniaczkami i sałatą zieloną. Dobrze smakuje również z grubym makaronem polanym sosem beszamelowym z koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *