2 filety z kurczaka,
pęczku szparagów zielonych,
żółty ser,
olej,
przyprawa carry,
papryka czerwona w proszku słodka,
sól, pieprz, bazylia.
Sposób wykonania:
Szparagi umyć, obrać dolną część, posmarować olejem i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 7 minut. W tym czasie przygotować fileta z kurczaka. Umyć pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej dodać filet przyprawić solą, pieprzem, bazylią, przyprawą curry. Dusić 5 minut. Filety z kurczaka ułożyć na szparagach, robiąc porcje, paski filetów układać w poprzek. Na filety położyć plaster sera żółtego. Wszystko wstawić do piekarnika, kiedy ser się zarumieni danie jest gotowe. Podajemy z ryżem wcześniej przyrządzonym lub pieczonymi ziemniaczkami i sałatą zieloną. Dobrze smakuje również z grubym makaronem polanym sosem beszamelowym z koperkiem.